Vette huid

Glanst de huid snel en voelt het vettig aan? Last van mee-eters of witte bultjes onder de huid? Grote kans dat u een vette huid heeft.  

Maar wat is een vette huid precies? En wat is eraan te doen?  

Wat is een vette huid?
  
Een vette huid ontstaat doordat de talgklieren in de huid te veel talg produceren. Talg zorgt dat de huid soepel blijft en werkt het als een soort beschermlaagje. Maar als de huid te veel talg aanmaakt resulteert dit in een glimmend laagje. Een vette huid kunt u ook herkennen aan een grove poriestructuur, mee-eters (black heads) en witte talg bultjes onder de huid (white heads). 

Kenmerken 

  • Glimmende huid

  • Mee-eters, white heads en/of ontstekingen

  • Vergrote poriën, vaak op de wangen, neus en kin

  • Make-up blijft niet goed zitten


Oorzaken

Aanleg
Sommige mensen hebben van nature een vette huid.  

Hormonen
Door een verstoring in de hormonen kan een vette huid ontstaan. Mannelijke hormonen (androgenen) zorgen voor een vette huid. Deze komen niet alleen bij mannen voor, maar ook bij vrouwen. Wanneer er een verhoogd aantal mannelijke hormonen in het lichaam voorkomt kan dit een vette huid veroorzaken, te veel talg, verstopte poriën en ontstekingen. Ook kan door de verandering van de hormonen in het lichaam tijdens zwangerschap een vette huid ontstaan.  

Voeding
Bepaalde voeding kan een vette huid veroorzaken of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan melk/zuivel producten. Melk is bedoeld voor een kalf en bevat groeihormonen. Deze hormonen beïnvloeden de hormoonbalans in ons lichaam.  

Klimaat
In de zomer kan het dat de huid meer talg aanmaakt. Daarnaast verdikt de huid door de zon en verstoppen de poriën sneller. Ook kan het gebruik van verkeerde zonverzorging zorgen voor verstopte poriën en meer talgproductie.  

Verkeerde producten 
Misschien denkt u dat u een vette huid heeft, maar is dat in werkelijkheid helemaal niet zo. Als de huid gedurende de dag normaal aan voelt maar tegen het einde van de dag begint te glimmen, dat valt dat onder de categorie ‘normaal tot gecombineerd’. Gedurende de dag stapelt talg en zweet zicht op, waardoor de huid aan het einde van de dag glimt. Dit is normaal en hoort zo te zijn. Maar, veel mensen beschouwen en behandelen dit als een ‘vette’ huid. Met als gevolg dat de verkeerde verzorgingsproducten gebruikt worden die huid te veel ontvetten en wordt zojuist een verhoogde productie van talg getriggerd. Op deze manier wordt een vette huid gecreëerd die er van nature niet was. 

Zelf doen
Het is bij een vette huid belangrijk dat de talgklieren ‘normaal’ gaan werken. Wanneer te agressieve producten gebruikt worden, die de huid te veel ontvetten, wordt de talgproductie juist gestimuleerd, en dat is net wat niet de bedoeling is.  

Milde reiniging en toner
Vaak heeft een reinigingsproduct een ontvettende werking op de huid. Dit is een niet goed voor een vette huid. Kies voor een milde reiniging, zoals een hydraterende of kalmerende reiniging. Gebruik dit twee keer per dag. Voeg eventueel een herstellende toner toe. Dit zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd is en verwijderd eventuele laatste restjes reiniging of make-up.  

Exfoliant
Gebruik een exfoliant met salicylzuur. Dit zuur zorgt ervoor dat de talgproductie genormaliseerd wordt. Ook lost de bestaand talg op, voorkomt het ontstekingen, verfijnt het de poriestructuur en verwijdert het dode huidcellen. Dit voorkomt verstopte poriën en white heads.  

Crème (met spf voor overdag)
De juiste crème zal ervoor zorgen dat de talgproductie niet gestimuleerd wordt. Gebruik een olie-vrije crème, deze zal de huid voeden zonder de poriën te verstoppen en voelt luchtig aan.  

Niacinamide (vitamine B3)
Is als een natuurlijk antibiotica voor de huid. Het versterkt de huidbarrièrefunctie, waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Daarnaast werkt Niacinamide ontstekingsremmend, huid herstellend en egaliserend op de teint en huidstructuur. 

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur zuigt als het ware vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het vochtgehalte en voorkomt uitdroging waardoor de talgproductie weer kan stijgen. 

Vermijd producten met parfum, alcohol en sulfaten. Deze ingrediënten drogen de huid uit waardoor de talgproductie gestimuleerd wordt. Ook kunnen deze ingrediënten de huid onnodig irriteren waardoor bultjes of roodheid kan ontstaan.  

Wat kunnen wij voor jou betekenen?  
Zie hieronder de behandelmogelijkheden.