Pigmentbehandeling

Het pigment in onze huid bepaald onze huidskleur. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer pigment in je huid aanwezig is. Ook bepaalt het pigment de kleur van onze ogen en haren.

Pigment wordt ook wel melanine genoemd. We hebben melanine nodig, omdat het ons beschermd tegen Uv-stralen. Hoe langer je in de zon zit, hoe meer melanine aangemaakt wordt om de cellen te beschermen.

In onze huid worden de pigmentcellen aangemaakt. De hoeveelheid en de verdeling is een ingewikkeld proces. Wanneer dit proces verstoord wordt, kan erdoor bijvoorbeeld een fout in de verdeling pigmentvlekken ontstaan. Dit noemen we hyperpigmentatie, ofwel een ophoping van pigmentcellen. Hierdoor ontstaan donkere plekjes.

Oorzaak
Er zijn verschillende oorzaken van het ontstaan van stoornissen in de aanmaak van het pigment in de huid. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van interne en externe factoren.

  • Genetische aanleg

  • Hormonale invloeden

  • Blootstelling aan de zon

  • Medicatie gebruik

  • Huidtype

  • Huidveroudering

  • Huidirritatie en ontstekingen

Soorten pigmentstoornissen
Bij hyperpigmentatie wordt meer pigment in de huid aangemaakt. Dit kan voorkomen bij onderstaande huidaandoeningen:

Post Inflammatoire hyperpigmentaties
Na een ontsteking bij acne, een wond of na een operatie kan een (donkere) verkleuring van de huid ontstaan. Dit noemen wij een post inflammatoire hyperpigmentatie. Door dat deze pigmentvlekken vaak in de bovenste huidlaag voorkomen zijn deze goed te behandelen.

Melasma (zwangerschapsmasker)
Dit is een bruine verkleuring in het gelaat en soms ook in de hals. De verkleuring ontwikkelt zich langzaam en ontstaat zonder ontsteking van de huid. Het komt vaak voor bij zwangere vrouwen en wordt ook gezien bij vrouwen met aanleg voor melasma die de anticonceptiepil gebruiken. Melasma zal meestal vanzelf verdwijnen. Blootstelling aan zon tijdens de zwangerschap en de maanden erna kan er echter voor zorgen dat er pigmentatie overblijft. Daarom wordt vermijden van zonlicht en gebruik van een Sun block geadviseerd!

Lentigo solaris
Een pigmentvlek, die ontwikkeld is op aan zonlicht blootgestelde huid. Deze plekken kunnen zich in de loop van het leven ontwikkelen. Eenmaal ontstaan, verdwijnen ze niet meer vanzelf. Ze kunnen soms groot worden en daarmee ontsierend, met name in het gezicht en op de bovenzijde van de handen.

Behandelmogelijkheden
We kunnen pigmentvlekken aanpakken en verminderen door middel van de volgende behandelingen.