Ongewenste haargroei / overbeharing

Ongewenste haargroei in het dagelijks leven is voor veel mensen een groot probleem. Door scheren, epileren, plukken of behandeling met hormoonpreparaten wordt geprobeerd ongewenste haargroei tegen te gaan.  

Haargroeifase
Haren groeien in verschillende haargroeifasen. Er zijn 3 haargroeifasen: de anagene fase, katagene fase en de telogene fase. Over het hele lichaam bevinden zich haarfollikels, uitgezonderd op de handpalmen en voetzolen.  

Soorten haren
Er zijn verschillende soorten haren.                                                                                                              
De vellus haren, deze zijn zacht, niet gepigmenteerd ook wel donsharen genoemd. Vellus haren kunnen b.v. voorkomen op het gezicht en rug. 

De terminale haren, deze zijn grover, dikker en vaak gepigmenteerd. Terminale haren komen voor op hoofdhuid, schaamstreek, wimpers en wenkbrauwen. Ze kunnen bij vrouwen ook voorkomen in het gelaat dan spreekt men van overbeharing.  

Soorten overbeharing 
Hypertrichose 
Haargroei kan toenemen op plaatsen waar van nature al haargroei bestaat.  Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gezicht. Op armen en benen kunnen de haren langer worden en in aantal toenemen. Dit kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak zal gezocht moeten worden in de erfelijkheid en ontstaat in de pubertijd. 

Hirsutisme 
Als er sprake is van haargroei via het mannelijke patroon dan spreken we van hirsutisme. Vrouwen ontwikkelen dan een mannelijk beharingspatroon. Hier ontwikkelt zich dan terminaal haar op plaatsen waar gewoonlijk alleen donshaar voorkomt. Hirsutisme kan voorkomen op de kin, bovenlip, wangen, hals, rond de tepels, op de borst, de rug en de buik.  

Oorzaken

  • Gevoelig voor androgene hormonen (idiopathisch hirsutisme). Androgene zijn mannelijke hormonen.

  • Te hoge androgene productie (hyper androgenisme). Een te hoge androgene productie kan veroorzaakt worden door b.v. zwangerschap of menopauze. 

  • Gebruik van verschillende soorten medicijnen. Medicijnen met androgene kunnen overbeharing als bijwerking hebben. 

  • Aanleg

We behandelen ook huidtransplantaten en overbeharing bij transseksuelen.