Bescherm je huid tegen de zon!

Categorie: Blog

Van de verschillende soorten straling waaruit het (zon)licht is opgebouwd heeft met name de ultraviolette straling (UV-straling) invloed op de huid. Huidkankers zijn hierbij de meest voorkomende huidziekten. Jaarlijks worden meer dan 2 miljoen gevallen van huidkanker gediagnosticeerd. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Dus bescherm je huid goed tegen de zon!

De zon is van essentieel belang voor het menselijk lichaam. Maar wanneer u de huid te veel aan de zon blootstelt, riskeert u huidletsels zoals zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker.
De mate waarin u van de zon kunt genieten en de wijze waarop u aan uw huid moet denken, is afhankelijk van de (over)gevoeligheid van uw huid en uw huidtype.
Als u langere tijd in de zon wilt, kunt u uw huid beschermen met een anti-zonnebrandmiddel.
Een anti-zonnebrandmiddel bevat UV-filters. Deze filters absorberen of weerkaatsen de UV-straling die op de huid valt. De beschermingsfactor geeft aan hoeveel bescherming het product biedt.

Stel: zonder bescherming kunt u 15 minuten in de zon zonder dat u ‘verbrandt’. Als u zich insmeert met een zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 10, dan kunt u tien keer zo lang in de zon: 150 minuten.

Er zijn ook sunblockers op de markt, middelen met een zeer hoge beschermingsfactor. De naam ‘sunblock’ doet vermoeden dat ze helemaal geen UV-straling doorlaten, maar dat is niet zo.
Het is wel zo dat een hogere beschermingsfactor minder UV-straling doorlaat.

Een goed zonbeschermingsmiddel geeft bescherming tegen UVB en UVA stralen. Let daarop bij de aanschaf. De hoogte van de factor wordt aangegeven door middel van SPF, dit staat voor SunProtectionFactor. Het is belangrijk dat u een anti- zonnebrandmiddel gebruikt die bij uw huid past. Als u een licht huidtype heeft, dan is het verstandig om een hoge factor te gebruiken zoals SPF 30 of 50. Als u een getint huidtype heeft, kunt u een wat lagere factor gebruikten zoals SPF 20 of 30.

Vraag uw huidtherapeut welke huidtype u heeft en welke zonnebrandproduct het beste bij uw huid past.

TIPS:

  • Voor een goede werking moet u het zonbeschermingsmiddel al een half uur vóórdat u de zon in gaat, op uw huid smeren.
  • Na zwemmen en tijdens sporten, moet u het middel regelmatig opnieuw opsmeren.
  • Vermijd de zon tussen 12 en 16 uur. De Uv-stralen zijn dan het sterks.
  • Baby’s jonger dan een jaar niet blootstellen aan de zon.
  • Kinderen ook doeltreffend beschermen met een hoge beschermingsfactor. Zo voorkomt u schade op lange termijn.
  • Zelf als het bewolkt is, kunnen de UV-stralen de aarde en onze huid bereiken.
  • Onderzoek regelmatig uw huid om eventuele veranderen op te sporen.

Geniet van de zon, maar denk aan uw huid.

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: