Nazorg door huidtherapeut bij huidkanker

Huidtherapie na de behandeling van huidkanker

Operatie, bestralingen en chemotherapie kunnen de huid beschadigen. De huid kan krimpen, verdikken, verharden en verkleuren. Daarnaast kan de huid droog of schilferig worden. Na een operatie kan het ontstane littekenweefsel pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken of zichtbare delen van het lichaam ontsieren. Wij bieden een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van huidkankerbehandelingen zoveel mogelijk weggenomen worden.

Littekenmassage na huidkanker:
Het is niet precies te voorspellen hoe littekens er na een operatieve ingreep uiteindelijk uit zullen zien. In het begin kunnen de littekens dik, rood en gevoelig zijn. De huid kan door verschillende oorzaken verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Wanneer dit het geval is kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Na verloop van tijd worden de littekens soepe¬ler en bleker en neemt de gevoeligheid af.

Wanneer een litteken in de eerste weken of maanden na de wondgenezing al een toenemende roodheid of verdikking vertoond is er sprake van abnormale littekenvorming. Dan wordt geadviseerd om zo snel mogelijk te starten met de littekentherapie. Om de eventuele groei van het litteken de remmen.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken:
Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de be¬handeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken moet eerst een paar weken herstellen.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken:
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.
Ook eventuele pijn wordt verminderd. De huidtherapeut gebruikt speciale handgrepen of het LPG apparaat die speciaal op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek regelmatig worden herhaald.

Zoals hierboven vermeld bieden wij een breed scala aan behandelingen om de zichtbare gevolgen van huidkankerbehandelingen zoveel mogelijk te verminderen. De behandelingen die van toepassing kunnen zijn bij de nazorg van de huidkankerbehandeling door de huidtherapeut zijn:

  • Littekenmassage: Littekens kunnen ontstaan door het verwijderen van de kwaadaardige cellen in de huid. Door middel van de littekenmassage verbetert de doorbloeding, wordt de huid weer soepel en verminderd de cosmetisch ontsiering van de littekens.

  • LPG endermologie: Bied ondersteuning bij de littekentherapie. Stimuleert de doorbloeding en het herstel van de cellen, met als doel pijn te verlichten en mobiliteit te herwinnen.

  • Advies en zelfmanagement. Het aanbrengen van tape, siliconenpleisters of siliconengel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen kunnen een aanvulling zijn op de behandeling littekenmassage. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

  • Oedeemtherapie: Vochtophoping in de huid rondom het littekens kan optreden door het weghalen tumor en of aangetaste lymfeklieren of door beschadiging van het lymfestelsel. Een combinatie van verschillende behandelmethodes kan de patiënt helpen om het overtollige weefsel vocht af te voeren.

  • Camouflagetherapie: Door middel van camouflagetherapie kan de huidtherapeut professioneel cosmetische ontsieringen camoufleren.

  • Ontharing: Voor het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied.

 

Behandelmogelijkheden: