Huidveroudering

Wanneer we ouder worden veranderd de huid. Huidveroudering start al vanaf het 25ste levensjaar maar wordt pas echt goed zichtbaar tussen 35 en 40 jaar. Het huidverouderingsproces is afhankelijk van verschillende factoren zoals erfelijkheid en leefstijl. Denk bij leefstijlen aan roken, overmatige blootstelling aan zonlicht en voeding. Bij huidveroudering worden verschillende veranderingen in de huid zichtbaar. Niet alleen fijne lijntjes en rimpels komen voor bij huidveroudering maar ook veranderingen in kleur, textuur en huidfuncties. Pigmentvlekjes, couperose, droge en brozere huid maar ook storende huidafwijkingen zoals steelwratjes en ouderdomswratjes zijn tekenen van huidveroudering.

Wat is hier nou de oorzaak van? De celdeling van de huid neemt af. De bovenste huidlagen worden dunner maar ook de huidlagen daaronder veranderen door vermindering van bloedvaten, bindweefsel en talgklieren. Afname van collageen en elastine wordt zichtbaar waardoor de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Ook het onderhuids vetweefsel wordt dunner, met als gevolg een dunnere en minder veerkrachtige huid. Daarnaast vermindert de talgproductie, waardoor de huid droger wordt. Pigmentcellen nemen af en worden onregelmatiger verdeeld in de huid, wat pigmentvlekken veroorzaakt.

Mooi oud worden
Huidveroudering is een natuurlijk proces dat we niet kunnen tegenhouden of stoppen. Maar wat we gelukkig wél kunnen doen is het huidverouderingsproces vertragen. Er zijn verschillende behandelingen die de huid stimuleren om zichzelf te vernieuwen en verjongen.

  • Een Fractional laserbehandeling; Deze behandeling is gericht op de aanpak van rimpels. Het vernieuwt de bovenste huidlaag en verstevigt het collageen in de huid. Deze behandeling is ideaal voor algehele huidverbetering maar kan ook plaatselijk ingezet worden zoals bij (acne) littekens en bij rimpeltjes rond de mond en ogen.

  • Erbium Glass laserbehandeling; Niet-ablatieve laser die de laserstraal gefractioneerd in uw huid brengt, zonder de opperhuid te beschadigen. Deze behandeling is zeer geschikt voor de 30+ huid en kan het hele jaar door worden uitgevoerd; dus ook in de zomer.

  • Endermologie (LPG) gezichtsbehandelingen; Dit is een soort van bindweefselmassage d.m.v. het LPG apparaat met als doel het vullen van rimpels de teint verhelderen en de huid verstevigen.

  • IPL-/Laserbehandeling voor roodheid, vaatjes en couperose.

  • IPL-/Laserbehandeling voor pigmentvlekjes.

  • Verwijderen van goedaardige huidaanhangsels, steelwratjes en ouderdomswratjes.

  • Peelings, microneeling

Adviezen om huidveroudering tegen te gaan

Huidverbetering door middel van producten
Bij DermaMedic werken we met de producten van Mesoestetic en Paula's Choice om het huidverouderingsproces te vertragen. Beide merken staan voor een gezonde en stralende huid. De producten bevatten effectieve ingrediënten die een wezenlijke bijdrage leveren tegen huidveroudering. Ze maken gebruik van een weldadige mix van antioxidanten, vitamines, huidherstellende en cel communicerende ingrediënten voor het beste resultaat.

Zonbescherming
Een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is overmatig zongebruik. Schadelijke zonnestralen zijn de belangrijkste oorzaak van tekenen van huidveroudering, zoals bruine vlekjes, rimpels en een doffe huid. Schadelijke zonnestralen kunnen zelfs leiden tot huidkanker. Wist je dat Uv-straling door ramen heen gaat en zelfs op bewolkte, mistige en regenachtige dagen schadelijk is voor je huid? In de schaduw zitten of een zonnehoed dragen beschermt maar gedeeltelijk. Oppervlakten zoals water, zand, beton, gras, sneeuw en ijs reflecteren zonnestralen op je huid, waardoor je een grotere dosis straling krijgt. Bescherm je huid daarom iedere dag optimaal tegen schadelijke Uv-stralen.

Gezondere levensstijl
Een gezonde leefstijl is van belang bij het mooier oud worden van de huid. Hieronder een aantal adviezen:

  • Eet minder suikers, Een minder bekende veroorzaker van rimpels is suiker. Suikers kunnen zich snel opstapelen in het collageen van de huid waardoor de elasticiteit ervan afneemt. Dit zogenaamde glycatie proces leidt tot een slappere en rimpelige huid.

  • Stop met roken, Roken zorgt ervoor dat collageen sneller wordt afgebroken, je krijgt een grauwe huid door vernauwing van de oppervlakkige bloedvaatjes en sneller rimpels rondom mond en op de wangen.

  • Vermijd stress, Chronische stress zorgt voor meer vrij radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal (even technisch: het verkort de telomeren in onze chromosomen). Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.