Zwangerschap en de Huid

zwangerschapDe laatste tijd is het me opgevallen dat steeds meer zwangere vrouwen naar de praktijk komen en vragen hebben over hun huid. Dit heeft me op een idee gebracht,  het maken van een informatiefolder gericht voor zwangere en het schrijven van deze blog.  

De verloskundige kan je alles vertellen wat belangrijk is tijdens deze periode. Maar wat als je tijdens de zwangerschap last krijgt van je huid?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel met het lichaam, maar ook met de huid. De bekende hormoonschommelingen kunnen invloed hebben op de huid. Denk hierbij aan roodheid, te veel aanmaak van pigment, acne, striae, jeuk en spataderen.


Roodheid
Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer toe. Dit kan er voor zorgen dat spider neavi (rode spinnetjes), couperose, maar ook rosacea in gelaat of hals ontstaat.

Couperose en rosacea is te herkennen door verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zijn er ook andere verschijnselen zichtbaar, zoals: bultjes, puskoppen en zwellingen.

Wat kan hier aan gedaan worden:
•    De huid heeft rust nodig en moet zo weinig mogelijk geïrriteerd worden. Gebruik van de juiste producten kan hierbij helpen, denk aan producten die de ingrediënten zoethoutwortel, beta-glucan, evodia en allantoine bevatten. Deze ingrediënten hebben een kalmerende werking.
•    Maak gebruik van een hoge zonnefilter. Zonlicht zorgt voor verergering als ook de overgang van kou naar warmte.
•    Camouflagetherapie, deze kan door een huidtherapeut uitgevoerd worden.
•    Vermijdt wisselende klimaatverschillen en gekruid eten.
•    Na de zwangerschap kan een laserbehandeling worden uitgevoerd, dit kan door een huidtherapeut uitgevoerd worden.

     
Pigment
Onder invloed van hormonen gaan pigmentcellen extra pigment aanmaken, hierdoor kunnen er pigmentvlekken ontstaan, dit wordt ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd. Melasma is te herkennen aan donkere gekleurde vlekken in het gelaat, die met name voorkomen op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond.

Wat kan hier aan gedaan worden:
•    Gebruik de juiste producten, denk aan producten die de ingrediënten vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide bevatten. Deze kunnen oppervlakkig pigment oplichten.
•    Gebruik tijdens de zwangerschap een zonnefactor met een SPF 50. Bij (overmatige) zonblootstelling kunnen de pigmentvlekken ontstaan.  
•    Camouflagetherapie, deze kan door een huidtherapeut uitgevoerd worden.
•    Na de zwangerschap kan een laserbehandeling of een chemische peeling worden uitgevoerd om pigment te verminderen, dit kan door een huidtherapeut uitgevoerd worden.

Acne
Tijdens de zwangerschap kan de talgproductie toenemen onder invloed van hormonen. Deze kunnen bestaande klachten van acne doen verergeren of acne kan hierdoor ontstaan. Verstopte poriën, rode bultjes, puistjes en mee-eters zijn verschijnselen die optreden bij acne. Wat kan hier aan gedaan worden:
•    Gebruik de juiste producten, denk aan producten die de ingrediënten vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide bevatten. Ook kan een exfoliant of een scrub helpen tegen ophoping van talg en dode huidcellen.  
•    Laat je huid uitreinigen d.m.v. een acnetherapie, dit kan door een huidtherapeut uitgevoerd worden.


Striae
Helaas krijgt de ene vrouw wel last van striae en de ander niet. 90% krijgt hier mee te maken. Striae is een gevolg van uitrekking van het onderhuids bindweefsel. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar het voorkomen van striae. Het belangrijkste is dat je de huid tijdens de zwangerschap goed soepel houd met olie of hydraterende crème om de kans op striae te verkleinen. Indien je na de bevalling nog last hebt van striae, dan kan de huidtherapeut doormiddel van micro-needling de striae minder opvallend maken.
     

Jeuk
Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer moeite om galzuren af te voeren, dit heeft te maken met de lever. Doordat deze stoffen uiteindelijk in het bloed terecht komen, worden de zenuwuiteinden geprikkeld en kan het jeuk veroorzaken. Je huid rekt tijdens de zwangerschap uit en is soms wat droger, ook dit kan jeuk veroorzaken. Door de huid goed te hydrateren kan de jeuk verminderd worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een body crème met jojoba-olie of een andere hydraterende crème.
Let op: bij alleen jeuk aan handpalmen en voetzolen, neem even contact op met de verloskundige.


Spataderen en vochtophoping
Spataderen zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdde aderen.
Tijdens de zwangerschap kunnen om verschillende redenen spataderen ontstaan:
- de veranderde hormoonspiegels kunnen tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken.
- door de groeiende baarmoeder kan de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden: er is in feite sprake van een soort stuwing in de benen.
- tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter.

Dikke enkels, voeten en handen ontstaan doordat bloedplasma uit de bloedbaan treedt. De hormoon schommelingen zorgen er ook nog eens voor dat we meer vocht vast houden gedurende de zwangerschap.

Spataderen hebben een blauw paarse kleur en liggen dikker, kronkeliger op de huid. Door de spataderen kunnen de benen moe, zwaar en loom aanvoelen en dit gaat vaak gepaard met tintelingen in de benen.
Wat kan hier aan gedaan worden:
•    Lopen en bewegen, denk aan 1 á 2 uur op een dag.
•    Lang staan en stilzitten vermijden.
•    Bij langdurig zitten, benen omhoog leggen.
•    Oefeningen doen.
•    Preventief steunkousen laten aanmeten, met als doel terug stroom van het bloed richting hart makkelijker maken. Dit kan door een huidtherapeut worden uitgevoerd.

Bovenstaande huidklachten zijn natuurlijk vervelend, maar troost je, de meeste huidklachten zijn tijdelijk en horen er nu eenmaal bij. Heb jij tijdens of na de zwangerschap vragen over een behandeling of wil jij meer informatie over productgebruik en/of huidverzorgingsadvies, dan ben jij natuurlijk van harte welkom.  

Loes Timmermans

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: