Oedeemtherapie

Oedeemtherapie kan worden toegepast bij 2 verschillende aandoeningen: lymfoedeem en lipoedeem.​

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel. Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De lymfknopen, die vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd.

​Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

​Bij lymfoedeem ervaart u een zwaar of vermoeid gevoel in de arm of het been; een strak en gespannen gevoel rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van vochtophoping. Vaak heeft een patiënt pijn. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Oorzaak
De oorzaak van de stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Bij borstkankerpatiënten worden vaak lymfklieren verwijderd waardoor oedeem in de arm kan ontstaan.

​Behandeling
De behandeling van lymfoedeem bestaat meestal uit een combinatie van manuele lymfdrainage, lymftaping, zwachtelen en therapeutische elastische kousen. De manuele lymfdrainage is een soort lichte massagetechniek die toegepast wordt om het vocht af te voeren. Hierop volgend kan de behandeltechniek “zwachtelen” worden toegepast om het effect van de manuele lymfdrainage te behouden en te bevorderen. Aan het einde van de behandelperiode wordt er veelal een therapeutische elastische kous aangemeten om het bereikte resultaat te behouden.

​Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte.

Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De meest voorkomende symptomen zijn zwaar gevoel in de benen, pijn in de (opgezwollen) benen, cellulitis (sinaasappelhuid), snel blauwe plekken, problemen bij het lopen (door schurende huid), gewrichtsproblemen (vooral knie) en gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak.
Bovendien is een kenmerk dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen.

Oorzaak
Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. En, de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Behandeling
Afhankelijk van het stadium van het lipoedeem kan er worden behandeld met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn.
Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous of panty.

Behandelingen

  • Manuele lymfe drainage, oedeem en fibrose grepen
  • Compressietherapie
  • Lpg Endermologie
  • Lymfapress