Behandeling acnelittekens

Acne kan behoorlijke littekens achterlaten. Meestal worden de littekens in de loop van de tijd wat minder heftig, maar verdwijnen ze niet helemaal. Men kan veel hinder hebben van de littekens, zoals diepe putten in de wangen, of plekken met afwijkend pigment op de huid.

Oorzaak
Acne littekens kunnen voorkomen in het gezicht, rug, of op de borst. Acne littekens ontstaan wanneer er een ontsteking heeft gezeten in de talgklier. Niet iedere ontsteking zorgt per direct voor een litteken, maar hoe groter de ontsteking hoe meer kans op een litteken. Dit komt doordat een ontsteking je huid beschadigt. Hoe groter en dieper de beschadiging des te eerder zal er een litteken achter blijven. Er zijn ook andere factoren die het ontstaan van deze littekens kunnen triggeren, namelijk: een slechte wondgenezing, herhaaldelijk een ontsteking op de verkeerde manier uitdrukken, genetische factoren en de zon. Mensen met acne zijn gevoeliger voor de zon omdat de zon hyperpigmentatie kan veroorzaken op de huid waardoor littekens beter zichtbaar worden.

Soorten littekens
Rolling littekens: dit zijn grote, wijde, ingezonken littekens die wat oppervlakkiger in de huid liggen.
Boxcar littekens: dit zijn ronde, ovale ingezonken littekens met een scherpe rand.
Ice Pick littekens: dit zijn puntvormige diepe littekens en zijn vaak herkenbaar als ‘putjes’.
Restacne dit zijn rood/paarse of donkere plekjes die ontstaan na acne. We noemen dit ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie, wat betekent hyperpigmentatie na een ontsteking. Deze verkleuringen kunnen nog vervagen.

Behandelmogelijkheden
Acnelittekens zijn te behandelen. We maken de littekens oppervlakkiger waardoor ze minder zichtbaar zijn.