Acne

Acne kan voorkomen bij jongeren in de puberteit, maar ook op latere leeftijd.

Het is een aandoening van de talgklierfollikel. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Op verschillende delen bevinden zich veel meer talgklierfollikels, zoals in het gelaat, op de schouders, de borst en het bovenste deel van de rug. Op deze delen komt acné veelal voor. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acné.

Oorzaak
De precieze oorzaak van acné is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acné ontstaat door een combinatie van verschillende factoren, zoals een verhoogde talgproductie, een stoornis in het verhoorningsproces en afsluiting van het talgklierkanaal, bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn en hormonale veranderingen.

Hoe is acné te herkennen?
Er zijn verschillende kenmerken van acné, zoals zwarte puntjes (blackheads) witte bolletjes onder de huid (whiteheads), rode pukkeltjes (papels) en puistjes met gele puskopjes (pustels).

Soorten acne

Acne Vulgaris
Acne vulgaris ook wel jeugdpuistjes genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Het ontstaat meestal rond de puberteit en komt vooral voor op plekken waar zich het grootste aantal talgklierfollikels bevinden, namelijk in het gelaat op de borst en de rug.

Acne of ‘acne vulgaris’ wordt veroorzaakt door te veel androgeen (mannelijk hormoon) in het lichaam. Door de aanwezigheid van te veel androgenen neemt de verhoorning (schilfering) en talgproductie in de huid toe. Dit veroorzaakt een obstructie van de poriën waardoor een ontsteking ontstaat door de aanwezigheid van bacteriën op de huid. Dit alles leidt tot comedonen, whiteheads, puisten, pustels, en uiteindelijk ook tot littekenvorming en/of hyperpigmentatie op de huid.

Er bestaan meerdere gradaties van acne vulgaris gekenmerkt door de verschijning van leasies:

Graad 0: Pre acne - folliculaire hyperkeratose.
Graad 1: Acne comedonica - comedonen en puistjes.
Graad 2: Papulo-pustalaire acne - oppervlakkige puistjes en pustels.
Graad 3: Pustulo-nodulaire acne - diepe pustels en onderhuidse ontstekingen.
Graad 4: Nodulpcystic acne – onderhuidse ontstekingen, cysten en littekenvorming.

Graad 3 en 4 wordt gezien als acne conglobata.

Acne Conglobata
Dit is de meest ernstige vorm van acne. Holtes gevuld met talg en pus. Deze vorm komt vrijwel alleen bij mannen voor. Het is een moeilijk te behandelen vorm van acne waarbij na genezing vaak littekens overblijven.

Acne Tarda
Deze vorm komt voornamelijk voor bij vrouwen rond het 30-40ste levensjaar. Bij deze vorm spelen hormonen een grote rol. De menstruatie kan in veel gevallen onregelmatig zijn en er kunnen onderliggende afwijkingen zijn (b.v. polycyteuze ovaria).

Maskne
Sinds het Coronavirus bestaat dragen we steeds vaker een mondmasker. Er is een vorm van acne genaamd 'acne mechanica' dit betekent letterlijk acne door wrijving. Dit is eigenlijk ook wat er gebeurt bij het dragen van het mondmasker. Je draagt het een ruime tijd en het stof schuurt tegen je huid aan doordat je met je mond beweegt tijdens bijvoorbeeld het praten. Ook de vochtbalans speelt een grote rol. Doordat er al snel een vochtig en warm milieu ontstaat in het gebied waar je het mondmasker draagt, creëer je een hele fijne plek voor bacteriën.

Behandelmogelijkheden
Door de verschillende combinaties van factoren die acne kunnen veroorzaken is de behandeling ervan soms heel complex. De huidtherapeut zal de gevolgen van acne (de puistjes) verminderen. De behandeling bij de huidtherapeut is per cliënt en acne vorm verschillend.